Familieportret, de evolutie van de mens

Het ontstaan van de mens

Of je het nu mooi vindt of niet, de illustratie op het omslag trekt wel je oog.

Het is een beetje een wonderlijke voorstelling. De compositie van het trio doet menselijk aan, maar dat ze geen kleren dragen en het gezicht van een chimpansee hebben doet die indruk weer teniet. Ook de O-vormige benen zijn niet menselijk, wij staan heel duidelijk beter rechtop. Aan de andere kant zijn net als bij ons de lichamen vachtloos en hebben de figuren lang hoofdhaar. Wat moet je daar nu van denken? Heel veel.

De evolutie van de mens

De mens is ontstaan in Afrika. Darwin was daarvan al heel lang geleden overtuigd. Daarin had hij groot gelijk en heel veel mensen in onze tijd zijn inmiddels met dat idee vertrouwd of hebben er wel eens over gehoord. Het beeld dat daarbij hoort en min of meer in ons collectieve geheugen is gegrift is de savanne. Eindeloze grasvlaktes met van de hitte trillende lucht en eenzame acaciabomen, het is de indrukwekkende achtergrond waartegen giraffen, antilopen, leeuwen, hyena’s en al die andere prachtige Afrikaanse grote zoogdieren elke dag strijden om het bestaan. Op de savanne stond de wieg van de mensheid, zoals dat zo mooi heet. Maar is dat wel zo?

Zeker niet. Als dat waar was, zou dat niet minder dat hoogst uitzonderlijk zijn. Mensen maken namelijk deel uit van de familie van de mensapen en los van de moderne mens zijn dat zonder uitzondering verstokte oerwoudbewoners. Gibbons, orang-oetans, gorilla’s, chimpansees en bonobo’s, in het oerwoud voelen ze zich echt thuis. Kijk maar naar de foto’s hieronder.

Mensapen hebben niet voor niets een voorkeur voor het oerwoud. Het is er warm en vochtig, er is veel plantaardig voedsel en hoog in de bomen is er voldoende veiligheid voor roofdieren. Daar gaat het bij mensapen om en dat gold ook voor onze voorouders. Er zijn vele fossielen die aantonen dat de mens oorspronkelijk een oerwoudbewoner is geweest. Intrigerend is dat dit ook geldt voor het alleroudste fossiel van onze voorouders dat ooit gevonden is. Daarmee staat onomstotelijk vast dat de evolutie van de mens in het oerwoud is begonnen en niet op de savanne. In de wetenschappelijke literatuur krijgt dat punt wonderlijk genoeg geen enkele aandacht, ondanks het feit dat er geen discussie is over de menselijkheid, de ouderdom, de vindplaats en de toenmalige ecologie van de omgeving waarin het fossiel gevonden is. In 400.000 GENERATIES geef ik het voor het eerst de aandacht die het verdient. Niet alleen wordt daar de vraag beantwoord waardoor de mens in het oerwoud is ontstaan, maar ook waardoor hij als enige mensaap ooit op de savanne is terecht gekomen. Want dat de savanne enkele miljoenen later wel degelijk onze biotoop is geworden is boven elke twijfel verheven.

In een volgende blog ga ik dieper in op ons alleroudste fossiel, maar nu al wil ik kwijt dat de eigenschappen, de vindplaats en de ouderdom van dit fossiel het mogelijk maakten om het proces rond onze soortvorming en de evolutie van onze vroegste eigenschappen tot in de meest kleine details te reconstrueren. Zo kon ook de omslagtekening worden gemaakt en weten we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat we er 400.000 generaties geleden ongeveer zo moeten hebben uitgezien. Fascinerend.

Heb je een vraag over het ontstaan van de mens?

Heb je vragen over het ontstaan van de mens? Stel ze via het contactformulier op de website. Elke vraag is welkom en je krijgt altijd antwoord. Benieuwd naar andere blogs? Bekijk de blogpagina en lees ze allemaal. 

Bestel 400.000 GENERATIES eenvoudig via de knop hieronder. Voor slechts €17,50 heb je het de volgende dag in huis. Geen geld voor het verhaal van ons allemaal!